
Folkemødet forbinder Odsherred med verden – og med sig selv
For ottende gang rejses teltene på folkemødepladsen lørdag den 8. juni på Den Rytmiske Højskole til Odsherreds lokale folkemøde. Det bliver en demokratifestival og et oplevelsesmøde for alle Odsherreds borgere og fritidsborgere med aktiviteter for børn og familier og nysgerrige i alle aldre.
I år er der lagt op til et globalt udsyn og et lokalt indblik, når folkemødets aktører udforsker Odsherreds identitet med temaet ’Verden i Odsherred – Odsherred i Verden’.
”Jeg glæder mig til at byde velkommen til årets folkemøde på Den Rytmiske Højskole, det er vigtigt at mødes, hvis den demokratiske samtale skal være levende. Der er et meget spændende program vi i år kan præsentere, med plads til både grin og alvor,” lyder det fra forstanderen for Den Rytmiske Højskole, Lars Gjerlufsen.
En dag med både alvor og festligheder
På folkemødepladsen vil der være oplevelser for alle med udgangspunkt i årets tema.
Igen i år kan du være med til at skabe årets folkemødekunstværk. Kunstværket er en fast tradition, hvor en lokal kunstner sammen med borgerne skaber et kunstværk, der repræsenterer årets tema. I år vil billedkunstnerne Anette Andersen og Karina Funch fra Kunstautomaten i Nykøbing Sj sammen med folkemødedeltagere skabe et værk af materialer, der har været transporteret verden rundt i containere. Kunstværket vil på den måde illustrere, hvordan vi er i fysisk kontakt med resten af verden gennem vores forbrug af tøj, mad og dagligdagsvarer.
Det bliver også under folkemødet, at projekterne til KlimalandsbyMakeover præsenteres foran et dommerpanel og alle interesserede borgere. Klimalandsbymakeover er en lokal aktivitet, hvor de bedste projekter støttes med 25.000 kr. De fem projekter vil blive kåret i en særlig klimaudgave af ’Løvens hule’ i teltet Den store verden kl. 10.30.
For dem, der ønsker et mere festligt indspark under folkemødet, vil Roberta, der er kendt fra dokumentaren ’Danmarks yngste dragqueen’, fortrylle publikum med sin charme og glamour i teltet Midt i verden kl. 16.
Børn og familier kan under folkemødet more sig med at tage en tur på svævebanen, sidde i en politibil, danse silent disco, lege i det mobile teaterhus eller prøve kræfter med forhindringsbane og escaperoom. Der er noget for alle, om end du er barn, legebarn eller bare nysgerrig.
Fællesskab på tværs
Lars Gjerlufsen fra Den Rytmiske Højskole fik en idé tilbage i 2016 om et særligt folkemøde for alle, der har en forbindelse til Odsherred. Med støtte fra byrådet og interessenter er folkemødet blevet en fast tradition for områdets lokale.
Siden folkemødets begyndelse har frivillige fra kommunens lokalområder, foreninger og erhverv arbejdet sammen om at skabe indhold til aktiviteter, debatter og boder til folkemødet, der kan inspirere og underholde alle i Odsherred, og ikke mindst styrke fællesskabet og den demokratiske samtale.
”Odsherred er præget af mange engagerede ildsjæle. Vores ønske med folkemødet er at give rammerne til, at alle kan mødes og dele deres visioner og erfaringer, så alle føler sig hørt og værdsat. Hele folkemødet er båret af lokale aktører, der ønsker at skabe en dag med indhold, som har betydning lokalt og globalt. For i Odsherred er vi sammen, sammen om Odsherred.” fortæller borgmester Karina Vincentz, der sidder med i folkemødets styregruppe.
Folkemødet i Odsherred er en enestående mulighed for at mødes på tværs og deltage i samtalen om et fælles Odsherred.